понеделник, 20 май 2019 г.

Почистват безплатно и само с пара Докторския паметник

Българският представител на немската компания „Керхер“
е член на дружество BNI Pro


Почистването на една от знаковите забележителности в София, Докторския паметник, се състоя на 14/05. За първи път паметникът беше изчистен безплатно и само с пара. Организатор бе немската компания „Керхер“ (Kärcher). Софийската забележителност заблестя като се използват същите деликатни методи и професионално оборудване както при „Окото на Лондон“ във Великобритания, площада „Свети Петър“ във Ватикана, статуята на Исус Спасителя в Бразилия и Мемориалния комплекс на американските президенти „Маунт Ръшмор“ в САЩ. Общинските съветници Михаела Иванова и Йоанна Драгнева дадоха старт на инициатива като завъртяха ключа на на 190-килограмова мобилна пароструйка с 30-метров шланг и насочиха парата към паметника. Резултатът от почистването беше видян веднага.

Целият 8-метров паметник бе деликатно изчистен само с помощта на пара, като налягането е едва един бар (за сравнение, паростуйката на автомивките е с до 200 бара). Ефектът беше видим веднага.
Около Докторския паметник е издигнато скеле с площадки на 3 етажа. Почистването отне 2 дни и бе извършено от 5-ма професионалисти. От Германия специално пристигна експертът „Проекти реставрационно почистване“ г-н Торстен Мьовес, изчистил 100 от най-известните забележителности в света.
Цялостното състояние на Докторския паметник е добро, сподели Торстен Мьовес. Замърсявания от органичен произход обаче – плесен, лишеи, бактерии, гъбички, талусни растения – са се наслагвали над половин век върху гранита на паметника. Структурата най-много е пострадала от мъха и саждите. Всички замърсявания ще бъдат внимателно премахнати без използването на каквито и да са химически добавки, само с помощта на вода. Участъците, нуждаещи се от изчистване, вече няма да изглеждат като тъмни петна. Почистване с пара или със сух лед и бластиране са сред най-новите, щадящи природата методи за удължаване живота на културните забележителности, поясни г-н Мьовес.
“Това е първият ни проект в България. Радваме се, че ще почистим паметник на 135 години, който е любима „спирка“ на жителите и гостите на София“,  коментира той.
Докторският паметник е построен през 1883-1884 в памет на лекарите и медицинските работници, загинали в Руско-турската война край ПлевенПловдиввръх Шипка и Мечка. Затова е по-известен сред софиянци и като „Паметникът „Мечка“. Представлява пирамида от  едри камъни, върху която има гранитен саркофаг. От четирите му страни са изписани местата на най-големите сражения. Върху каменните блокове са издълбани имената на 529 загинали лекари и санитари. Докторският паметник е обявен за „недвижима културна ценност с национално значение“ през 1955 г. Градинката, където се издига, се обновява от Столична община.  
В рамките на програмата си за подпомагане на културното наследство „Керхер“ са почистили над 140 забележителности в света от 1980 до сега. Сред тях са „Космическата игла“ в САЩ, Статуята на Буда в Китай, Колосите на Мемнон в „Луксор“ в Египет, построени преди над 3 300 години, Мемориалната църква „Кайзер Вилхелм“ в Берлин, считана за символ на немската столица и др. Раставрационното почистване се извършва винаги заедно с експерти по консервация и реставрация и артисторици.
„Керхер“ е световен производител на оборудване за професионално почистване, с над 13 000 служители в 70 държави на 5 континента. Компанията е създадена през 1935 г., а у нас присъства от 2011 г.