понеделник, 27 май 2019 г.

6 начина да си намерите работа чрез Networking


6 начина да си намерите работа чрез Networking

Автор: д-р Айвън Маснер
Основател и визионер на BNI

Сезонът на дипломирането е, така че реших да споделя някои идеи за това как новите завършили (или дори опитни професионалисти) могат да си намерят работа. Над 80% от всички работни места, според проучване публикувано в LinkedIn са намерени чрез nеtworking. Ето шест стъпки, за да помогнете на някого, който търси работа (заедно с две бонус идеи, когато получат добър контакт )1. Имайте правилната нагласа:

Не може да изглеждате отчаяни или несигурни. Тъй като ще бъдете зависими от мрежата си от контакти, от които искате да говорят добре за вас пред мениджъра си или техни познати, наемащи служители - бъдете уверени, когато се саморекламирате.

2. Проверете социални си медии:

Потенциалните работодатели ще ги проверят - а вие не искате вашата networking група да бъде злепоставена, ако преценят да ви препоръчат. Веднъж обмислях да наема някой и проверих неговия Facebook профил. О, БОЖЕ МОЙ! От време на време той използваше нецензурирани думи в постовете си. В допълнение, той публикуваше много неподходящи коментари и тиради за хората. Не беше влиянието, което исках в офиса си.

3. Започнете с настоящите взаимоотношения:

Свържете се с приятели, семейство и бизнес контакти лично, в LinkedIn и чрез социалните медии, за да им кажете точно каква позиция търсите. Попитайте дали могат да проверят за предстоящи отворени позиции и да ви имат предвид.

4. Проверете  другите си връзки:

Не забравяйте да се се свържете  със съседи, професионални организации, предишни клиенти и обществени организации за повече контакти. Когато става въпрос за препращане за заетост, не подценявайте силата на близките връзки.

5. Определете в какви отношения сте с тези контакти:

Дали те са активни, пасивни или неизползвани - това ще определи стратегията ви. Мога да очертая как аз подхождам към всеки. Активен: вдигни телефона и помоли за помощ. Имате връзка - познавате се. Те най-вероятно ще обичат да помагат. Пасивен: задайте среща за повторно свързване (за предпочитане лично). Разберете за тях и им кажете, че търсите нещо. Скрит: свържете отново чрез социални медии или имейл. Просто говорете. Не питайте нищо - все още. Поддържайте комуникация, изграждайте връзката, преди да попитате за препоръка.

6. Посетете организациите, където желаете да работите:

Network точно там, където може да е и вашата нова работа. Започнете с  рецепцията, покажете автобиографията си и поискайте да се срещнете с директора по човешки ресурси. Още по-добре, разберете дали някой от вашaтa network мрежа може да ви свърже с настоящ служител в тази компания. Свържете се с тях чрез препоръка. Срещнете се с тях за кафе и бъдете приготвен.


След като получите препроръка, направете следните две неща:

1. Изследвайте бъдещия си работодател.

Никога не отивайте при бъдещ работодател, без да сте подготвени за историята на компанията, последните им съобщения в пресата, тяхната корпоративна култура и ценности. Проверката на техния уебсайт е само началото. Проверете в Google организацията, за да получите повече информация. Ако е възможно, разберете кой може да ви интервюира и да научите повече за тях. Получих една от най-добрите позиции в кариера си (преди да започна BNI и много преди Google), защото бях проучил компанията и знаех толкова много за организацията и професионалния опит на лицето, което ме интервюира, това ми помогна и на самото интервю.

2. Предложете да направите „работно интервю“:

Това е чудесен начин за всяка компания да вземе вашия опит и трудова етика за „тест драйв“. Това ще ви даде възможност да им покажете какво сте направили до сега. Ако всичко върви добре, помолете ги да  помислят за подходяща за вас позиция. Препоръчвам това на търсещите работа в продължение на много години. Всъщност, една седмица преди да напиша тази статия, предложих тази идея на най-голямата ми дъщеря. Тя го изпробва с компания, за която искаше да работи, и я взеха на „работно интервю“. Тя свърши толкова добра работа, че я наеха на следващия ден!


Споделете това с всеки, който си търси работа!
Прочетете още:

Почистват безплатно и само с пара Докторския паметник  Прочетете целият текст >>>

BNI България вече има 10 дружества и над 350 лидери! Прочетете целият текст >>>