вторник, 26 март 2019 г.

Единственото правило за постигане на балансЗа намирането на истинския баланс е важно да преосмислиш с кого прекарваш най-много време


Искаш ли да знаеш единственото правило за постигане на баланс в живота?
Ето го – няма такова! Това е рецепта, или по-скоро комбинация от неща, които ни помагат да постигнем жадувания от нас живот.

Истината е,  че качеството на нашия живот зависи от хората в него.

Представете си, че живеете живота си само в една стая и тази стая има само една врата. Сега си представете, че вратата е само вход, няма как да се излезе през нея. Който и да влезе през тази врата, ще бъде в твоята стая, в твоя живот, завинаги. Никога никой няма да си тръгне.
За щастие това е само метафора, но нека за момент я вземем за истина. Ако е така, няма ли да бъдем по-внимателни кого допускаме в живота си? Всеки би казал „Със сигурност!“.

Въпросът е: Защо не сме и сега по-взискателни?
Всъщност мога да поспоря, че „принципът на стаята“ е само метафора. Спомнете си за някого, който е бил част от живота ви, но вече не е. Спомнете си името му. Спомнете си как са направили хаос в живота ви. Може би са били ядосани, токсични  или просто трудност . Имате ли някого на ум?

Добре, те все още са в главата ви, все още са в стаята ви, защото всяко решение, което ще вземете в бъдеще ще бъде базирано отчасти върху спомените с този човек. 

Д-р Даниел Амен споделя: „Значителен обем информация, получаван от мозъка, предизвиква невронна активност, която не може просто да бъде изтрита“.
С други думи мозъкът ви е покрит с отпечатъци от миналото.

Това означава, че ако искате да създадете най-добрия си живот , трябва да се научите да имате пропускателен режим за стаята си. За тази цел аз препоръчвам „Принципа на пазача“. „Пазачът“ преценява всеки, който влиза в стаята и в живота ви. Пазачът е вашето съзнание и подсъзнание. Процес от мисли и чувства, който помага да решите дали вратата трябва да остане затворена или да се отвори и да допусне някого в живота ви.

Първото нещо, на което трябва да научите пазача си, е вашата ценностна система. Изключително важно е да я знае, защото искате хората в стаята ви да са с подобни ценности като вас самите. Не същите, но със сигурност не с неприемливо поведение. Когато попитам човек да ми изреди приоритетните 5 до 7 ценности – обикновено настава мълчание. Може да започнете със собствените си граници. Това са хората в стаята ви с неприемливо поведение. Това са нещата, които отказвате да бъдат в стаята или в живота ви отсега нататък - токсични, създаващи излишна драма или просто негативни хора. Всичко, което не можете да понасяте. Когато разберете този принцип, ще бъде по-лесно да преследвате нещата, които искате около себе си.

Разбирането на собствените ви ценности и подготовката на пазача ви ще помогнат да прецените всички хора, които искат да влязат в стаята ви. Но какво да направите с негативните и токсични хора, които вече са вътре?

Първо започнете с игнориране. Това е моментът, в който преднамерено намалявате контактите си с даден човек. Предполагам не искате да изгаряте мостовете помежду си, но искате да се отървете от връзката за малко, лекото игнориране за определен период от време е много ефективно. Работи дори когато не искате да работи. Замислете се за някого, когото наистина сте харесвали, но сте загубили контакт през годините – непланирано игнориране. Сега се замислете какво може да постигнете с план.

Вторият начин, по който можете да се обърнете към нежеланите хора в стаята ви, е чрез „Хомеопатични дози“. Хомеопатичната доза е минималното количество, с което се решава един проблем. Това е начин за справяне с хората в стаята ви чрез малки дози структурирана комуникация.

Храна за размисъл: Хората могат да влияят на щастието ви, но само ако им позволите. Тайната как да не им позволите е да защитите стаята си, защото качеството на живота ви зависи от хората в него.

Айвън Майснер


Прочетете още:

BNI България откри своето 9-то дружество https://bni-bg.blogspot.com/2019/03/bni-maximum.html


Какво да правим, когато клиентът ни просто не е подходящ за препоръка Прочетете целият текст