петък, 18 януари 2019 г.

Разчистете стаята на взаимоотношенията си


автор: д-р Айвън Майснер, основател и визионер на BNI


Разчистете стаята си! Запретнете ръкави и огледайте бъркотията. Отделете ненужното, запазете само това, което ви трябва и искате, и след това затворете вратата бързо.

Photo by Saulo Mohana on Unsplash
Става въпрос за разчистване на стаята на взаимоотношенията ви, защото всеки, който е в нея, драстично влияе на вашето благополучие – поканили сте ги вътре, а сега е време да им покажете пътя навън.
„Въпреки че не можеш да отблъснеш някого напълно, без това да предизвика значителна драма, все пак можеш обаче да го отделиш на далечен рафт, така да се каже.”
споделя д-р Айвън Майснeр, в новата книга ,,Кой е в стаята ти? Тайната да създадеш най-добрия си живот‘‘.

Проучванията показват, че да имаме приятели, които ни обезсърчават, е по-лошо за нас от това, да имаме по-малко приятели. Всъщност приятелите може и да са по-важни за благосъстоянието ни от любовните и семейните взаимоотношения, но приятелите в нужда не винаги са истински приятели!
„Най-хубавата част от почистването е, че ще ви освободи време, което да прекарвате с хора, които носят стойност и радост в живота ви и следователно ви правят по-щастливи и пълноценни.”
допълва Майснeр.

Това, което трябва да направите, е да назначите метафоричен портиер и след това да подредите стаята си, така че да създадете най-добрия си живот, казва Майснер, от ivanmisner.com, автор на 23 книги, основател и визионер на международната нетуъркинг организация BNI. Бъдете много внимателни кого допускате в стаята си и научете как да управлявате връзките си с хората, които са във вашата стая.

Защо просто не се отървете напълно от токсичните човешки отпадъци? „Да кажем, че ги изхвърляте от живота си. Добра работа, те са изчезнали. Но наистина ли е така? Можете ли да се сетите за някого, който е бил част от живота ви и който вече не е? Какво са направили?“ Дори само споменът за токсичността им означава, че все още са в главата ви.

Майснер добавя, че може и да успеете да извадите хората от живота си, но не можете да ги изкарате от главата си. Ако все още са в главата ви, те все още са в стаята ви. „До края на живота си ще взимате решения с този спомен и този опит, независимо дали са добри или лоши. Изгонването им от живота ви не ги изважда от стаята ви.“


Нова година, нова стая! Майснер съветва как да прочистите стаята и благосъстоянието си:
  • Първо и преди всичко, бъдете тук и сега. Където и да сте, присъствайте напълно в настоящия момент.
  • Мислете за нещата и хората, които са наистина важни за вас, и се дръжте здраво за тях. Пуснете останалото.
  • Комуникирайте, но слагайте граници ясно и учтиво. ,,Допускайте хора в стаята си, но багажа им – не.‘‘

Съвети от Майснер как да се дистанцирате от токсичните хора, без да се въвличате в драма 

  • Усвоете изкуството на пренебрегването. Започнете умишлено да се дистанцирате, като леко удължавате времето между отговорите.
  • Предлагайте виртуални вместо лични срещи. Поддържайте личните срещи кратки. Давайте параметри за това колко време имате. Постепенно, но постоянно намалявайте контакта. „Помислете за добрите приятели, с които сте загубили връзка през годините. Направете именно това, но този път умишлено".
  • Когато е възможно, говорете, когато той/тя се обажда, но инициирайте обаждане само от време на време и постепенно го правете по-рядко.
  • Оставяйте повече време между отговорите си на обаждания/имейли и увеличавайте това време малко по малко всеки месец.
  • Използвайте хомеопатични дози. Структурирайте взаимодействията си с този човек. "Например, вместо да им казвате седмици предварително, че ще бъдете в града и можете да се срещнете, кажете им малко преди да пристигнете и направете свободния си прозорец конкретен и кратък.“
  • Вместо да се срещате на четири очи, организирайте групови излизания, за да намалите контакта с този човек.

Типажи, които да държите далеч от стаята си!

Клюкари: Тези хора не могат да пазят тайна, но обичат да споделят тайните на другите хора. Те искат да са наясно и искат всички да са наясно, че са наясно.

Саморазрушителни индивиди: Тези хора непрекъснато взимат лоши решения за живота си и това е вина на всички останали, но не и тяхна. 

Фанатици: Те мислят, че почти всичко, което някой друг прави, е погрешно и те са напълно прави, нарочно ще подкопават всички усилия на другите, защото искат техните приоритети да надделеят.

Емоционални вампири: Те изсмукват живота от вас и хората около себе си. Те правят хората нещастни и постоянно са негативни за почти всичко.


Нова година, нов живот. Помислете за това:
„Ами ако трябваше да живеете в една стая през целия си живот? Всеки, с когото бихте искали да си общувате през живота си, е в тази стая. Има само една врата – еднопосочна. Който влезе в стаята ви, остава завинаги в стаята ви. Който влезе в стаята ви, въздейства върху живота ви директно по много начини. Ако знаехте, че този човек ще бъде във вашата стая завинаги, бихте ли го пуснали?
„Ние проектираме стаята, в която живеем, заедно с хората, които са в нея. Можем да го направим съзнателно, или можем да го направим по случайност. Изборът е наш. Осмисляйки тази идея, кого бихме пуснали в стаята си оттук нататък?“


ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Искам препоръки и ги искам сега Прочети целия текст >>>

Как да управляваме успешно личните си финанси през 2019 гПрочети целия текст >>>