вторник, 15 януари 2019 г.

Как да управляваме успешно личните си финанси през 2019 г. (дори и да не ни се паднe парата от баницата)
автор: Деян Василев, MoitePari Consult
член на BNI ProТази статия е част от рубриката ЕКСПЕРТИТЕ СПОДЕЛЯТ , в която представяме различни експерти – членове на BNI България - техните съвети и споделен опит по актуални бизнес казуси. 


С настъпването на новата година всички българи спазваме един кулинарно-хазартен ритуал – правим баница с късмети. И както написа моят колега Иван Стойков, финансов анализатор в MoitePari.bg: 
„От всички изядени баници покрай празниците, повечето народ иска да му се падне парата. И като му се падне, какво? За какво са им на хората толкова пари, като повечето от тях не знаят как да ги управляват... Всеки иска пари, а като ги има, в повечето случаи ги харчи за глупости или ги губи“.

Наистина, проучване за финансовото планиране на MoitePari.bg през 2018 показа, че повече от 85% от хората не планират своите финанси за повече от 3 години напред. Т.е. едва 3 от 20 човека мислят дългосрочно за своите финанси, останалите 17 са по-скоро в режим година за година, месец за месец или ден за ден.

Всъщност нещата не са толкова сложни и без да се натъпкваме, за да стигнем първи до джакпота от баницата, можем да започнем да управляваме финансите си по-успешно, следвайки няколко прости правила и принципа:

Бели пари за черни дни
Не напразно нашите баби и дядовци са били пестеливи и не са прибягвали до бързи онлайн кредити. Много е важно човек да има заделени пари, за да изкара между 3 и 6 месеца, ако остане без работа или изпадне в беда.  Този „авариен фонд“ трябва да се харчи само за непредвидени ситуации и ако се наложи да бъде използван, трябва приоритетно пак да се попълни от текущи спестявания.

Спестяването е навик, който може да се развива
Да, както всички други навици, и начинът, по който се отнасяме към парите, е навик.
Най-добрият начин е още в началото на месеца, когато се получи заплатата, или в момента, в който получите хонорар, веднага да заделите 10 или по-добре 15% от сумата. Ако правите това редовно, ще привикнете текущо да харчите само 90% (или 85%) от приходите си.  Неусетно в рамките на 1-2 години – не само ще натрупате авариен фонд, но ще може да заделяте и за важни дългосрочни цели, като допълнителни доходи за пенсия, образование на децата и други.

Умно управление на дългосрочните спестявания
Заделянето на пари всеки месец е първата необходима стъпка, но също толкова важно е и дисциплинираното управление на дългосрочните спестявания. Банковите депозити определено водят до пропуснати ползи за допълнителна доходност. Например, ако насочваме в продължение на 20 години месечно по 200 лв. в инструменти с очаквана доходност от 4%, в края на периода ще сме внесли общо 48 000 лв., като допълнително ще е натрупана доходност от 25 599 лв. (спрямо само 4069 лв. допълнителна доходност при банков депозит от 0,8%). Трябва да знаем, че по-високата очаквана доходност означава и по-големи флуктуации с възможни периоди на отрицателна доходност, както и на висока положителна доходност. Най-важно е да не се поддаваме на емоции, а дисциплинирано да инвестираме всеки месец.


За всяка финансова цел има набор от подходящи финансови инструменти
От друга страна, ако някой ви обещава, или още повече гарантира, годишна доходност над 10%, значи най-вероятно става въпрос или за много рисков инструмент, или за чиста измама.

Най-добре изгответе и следвайте финансов план
Може сам, но най-добре с помощта на финансов консултант. Обновявайте плана всяка година.


За автора
Деян Василев член на дружество BNI Pro е изпълнителен директор на MoitePari Consult, услуга за финансово планиране към водещия портал за финансови сравнения, MoitePari.bg. 

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/deyanvassilev/ 
Website: www.moitepari.bg/consult