понеделник, 26 ноември 2018 г.

Говорих прекалено много в час

автор: д-р Айвън Майснер,
основател и визионер на BNI
     
                                  
Когато бях в основно училище, обикновено получавах добри оценки от моите преподаватели. Въпреки това, забележката, която ми правеха постоянно бе ,,Айвън - говори прекалено много в час“.
       
Майка ми водеше многобройни разговори с мен за това, но без резултат. Предположих, че според нея, щом оценките са ми доста добри, тези забележки не са фатални и така аз продължавах да говоря и да говоря и да говоря в час. Това често се появяваше в моя бележник. Учителите мислеха, че е проблем за мен, а майка ми - не мислеше така.  
      
Преподавателите мислеха, че говоренето е пречка в моето обучение, но според мен - грешаха. Това, което те виждаха като  проблем, се оказа най-голямото ми предимство. Аз говорех! Говорех много. Разговарях поотделно с хора, малки групи, средни групи, големи групи. Откъдето и да го погледнем - аз съм комуникативен. Днес работата ми е да говоря с хора, плащат ми за това. Плащат ми доста добре да говоря с компании, асоциации и организации. Обичам да споделям идеите си, да наставлявам и най-вече да вдъхновявам хората. А за да  правя това - говоря.
      
През годините научих, че всичко ,,което се пречка на пътя ти, се превръща в път.“  

Говоренето ми в час се смяташе за проблем от учителите ми. В един момент, почти успяха да ме убедят, че е проблем. Според майка ми - не беше кой знае какво. Говоренето ми, за нея не бе проблем и това ми даде свобода да бъда себе си. Вярно - каза да намаля малко, но не ме е наказвала, за което съм благодарен. Защото, въпреки че хората си мислеха, че това е пречка в пътя ми, в крайна сметка - то се оказа пътя ми.
      
1985-та бе година, в която имах голямо препятствие пред мен. Загубих клиент и едва плащах ипотеката си. Доста голям проблем. Отчаяно се нуждаех от повече бизнес и затова започнах малка група за препоръки и общуване, за да помогна на приятелите си и на себе си като получавам контакти по структуриран начин. Решението на проблема ми в крайна сметка се превърна в глобална корпорация с хиляди групи в десетки държави по света наречена BNI.
      
Успелите хора разбират, че в много случай, това което ти е на пътя, се превръща в Път. Трябва да се концентрираш в препятствието и да го обърнеш във възможност.
      
Някои от нас го правим несъзнателно, но помислете колко силна може да бъде тази парадигма ако бяхме по фокусирани за това в работата и живота си. 
Замислете се - кога сте имали пречка в живота и сте я превърнали във ваше предимство ? 
Как стана това? 
За мен - едно от нещата, което ми пречеше бе, че говорих прекалено много в час. 
Като се замисля, всичко се подреди доста добре.


Прочетете още:


Дарът да бъдеш окуражен

x