петък, 6 юли 2018 г.

Пет съвета за изграждане на силно лидерство
Снимка: by @brookelark on Unsplash
източник: bni.com

Независимо дали сте собственик на бизнес, или работите за голяма компания, за да бъдете лидер в това, което правите, трябва да се превърне във ваша мотивация и професионална цел. Заедно със своите позитиви обаче лидерството може да бъде и предизвикателство. И докато за някои то е просто естествен път в професионалното развитие, на други може да се наложи да работят усилено върху изграждането му. Също както при различните похвати на комуникацията в бизнес пространството и с потенциални бизнес партньори, лидерството е умение, което може да бъде придобито и усъвършенствано. 

Следните няколко съвета са лесно приложими и могат да ви помогнат да станете по-ефективен и уважаван лидер:


Снимка: by @lionsdenpro on Unsplash
Бъдете за пример: дори когато никой не гледа – действайте така, сякаш показвате на някого как трябва да се държи в професионална среда.

Комуникирайте често: вашите служители са най-важни за изграждането ви като лидер. Бъдете възможно най-прозрачни в намеренията си на работното място – независимо дали става дума за работа по нов проект или оценяването работата на някой от служителите. Споделете вашата визия и опита, който сте придобили. Празнувайте успехите. И запомнете, че комуникацията е двупосочен процес: потърсете обратна връзка и насърчавайте разговорите винаги, когато можете.

Избирайте внимателно екипа си: инвестирайте в хора, които имат различни умения, разпознават и използват всяка от своите силни страни. Екипът от хора, с които се обграждате, ще определи вашия успех.

Насърчавайте трудолюбивостта: посочете целите си и се придържайте към дневния ред, който сте определили и за екипа си. Насърчавайте всеки да допринесе и да се отличи със своята силна страна - не само "силните" гласове в стаята, тези, които се справят с лекота, но и тези служители, които може би се нуждаят от предизвикателство или доза доверие, за да разкрият пълния си потенциал. Уверете се, че екипът ви е продуктивен и работи усилено за постигане на целите.

Забавлявайте се: докато бизнесът е сериозната страна на успеха, отбелязването на постигнатите цели подобаващо със сигурност ще окаже добро влияние върху атмосферата в компанията. Най-добрите лидери знаят как да изградят връзки на взаимно доверие и да се забавляват с екипите си. Създаването на положителна и забавна култура е важно!

Въпреки че има няколко начина да развиете лидерството си, едно от най-важните качества на добрия лидер е да ръководи бизнеса си, давайки пример на своите служители, както и на бизнес партньорите си. Работете здраво. Направете интелигентен избор. Покажете отговорност. Бъдете прозрачни и достъпни. Показвайте разбиране. Това са черти, заради които служителите и партньорите ви ще ви се възхищават!

Прочетете още: 

За три години BNI в България има 6 работещи дружества и 3 в процес на създаване


5 начина да оставите своята следа в BNI