сряда, 4 юли 2018 г.

За три години BNI в България има 6 работещи дружества и 3 в процес на създаване

Източник: Facti.bg
Снимки: Цветомир Цветанов (https://tsvetanov.info)

Варна ще е вторият град в страната след Русе, където международната бизнес организация BNI има дружества

Над 200 собственици и предприемачи от различни бизнес области са членовете на международната бизнес организация BNI в България. Те развиват успешно своя бизнес, чрез структурирана, позитивна и професионална програма за маркетинг чрез бизнес препоръки от уста на уста.

BNI – Business Networking International e сред петте препоръчани от FORBES нетуъркинг световни организации за развитие на бизнеса за 2017г. Мисията на организацията е да помага членовете да развиват значими и дългосрочни отношения с утвърдени професионалисти и хора от бизнеса. Организацията има 8 453 дружества по целия свят, в които членуват 236 000 бизнес лидери. В България BNI официално открива своето първо дружество на 1 декември 2015. За изминалите почти три години членовете на организацията са генерирали по между си бизнес за е 9 695 907 лв. от препоръки.

На 22-ри май официално бе даден старт на дружество BNI Prista Русе – първото дружество извън София. Месец след откриването в него членуват 45 представители на различни бизнеси. Членове на BNI Prista Русе посетиха срещи на организацията в Лайпциг, Виена, Букурещ, както и бяха гости на Международния икономически форум, който се проведе в Мароко от 26-ти до 30-ти юни. 

Дай, за да получиш (Givers Gain) е основната ценност на BNI и именно тя прави организацията различна. Членовете винаги са готови да си помагат един на друг, когато се установи доверие и бизнес отношения. Щом доверието е налице, те ще бъдат готови да свържат своите партньори от дружеството с търсения целеви пазар, както на местно, така и на международно ниво.

„Водещо е желанието да споделиш опит, да бъдеш полезен – разказва Надежда Ванева, директор консултант на дружество BNI Prista Русе - Когато даваш препоръка в BNI ти не очакваш нищо в замяна. Ти препоръчваш, защото знаеш, че така ще си полезен на двама свои партньори и приятели. Така е и в живота по принцип - когато си ориентиран към даването, започваш да получаваш дори от места, от които изобщо не си очаквал. Преди месец се върнах от Швейцария, където посетих седмична среща на организацията в Берн. Много съм впечатлена от начина, по който ме посрещнаха – с поздрав на български език и с позитивна нагласа, сякаш се познаваме от години. Да споделяш философията Givers Gain означава да вярваш, че бизнесът може да се изгражда като земеделие, а не като лов, т.е. в изграждането на отношения на доверие и подкрепа.“


Препоръките имат много по-голяма стойност от еднократен успех на дадена сделка. Бизнесът чрез препоръки се базира на пет различни нюанса на взаимоотношения, които се различават по качество. Нивото на взаимоотношения зависи от времето и усилията, които са инвестирани в даването на препоръки. Колкото повече време и усилия са вложени в предварителното информиране и насърчаване на перспективни взаимоотношения още преди реалното запознанство със съответния човек, толкова по-високо е качеството на дадената препоръка. И обратно – ако като източник на препоръки са единствено име и професия, то тази препоръка остава във времето, без възможност за изграждане на бизнес доверие. Този специфичен фокус разграничава BNI от другите бизнес организации. Според Надежда Ванева 

„BNI няма еквивалент. Това е нетуъркинг организация със сериозен бизнес фокус. Членовете на BNI се присъединят към други организации като Rotary, Lions, Търговски камари или браншови асоциации. По този начин се изгражда силна мрежа от контакти, а това всъщност е сърцето на нетуъркинга. Но посещаването на различни нетуъркинг събития само по себе си не работи – може да познавате много хора, но няма да получавате много бизнес. Затова в BNI се срещаме всяка седмица, за да познаваме задълбочено бизнеса на членовете, да изграждаме дълготрайни бизнес отношения и да развиваме доверие в нашите продукти и услуги.“


Към месец юли 2018г. в подготовка за стартиране на още три дружества в България -  дружество BNI Лидер Варна, както и BNI Максимум и BNI Капитал в София.

BNI България съвместно с Facti.bg започва седмична рубрика за нетуъркинг и успешни бизнес практики.


Прочети още:

5 начина да оставите своята следа в BNI

Скритата сила на въпросите - II част