вторник, 9 януари 2018 г.

5.5 НАЧИНА ДА СИ ОСИГУРИТЕ УСПЕХ ПРЕЗ 2018Г.


За бизнес лидерите тази част от годината може да бъде решаваща, както и една от най-ангажиращите.

Ако приличате на мен, най-вероятно правите изводи от изминалата година – размишлявате както върху успехите, така и върху неуспехите си. Освен това преценявате нови бизнес възможности. И най-вероятно атакувате мозъка си с все по-иновативни идеи и си поставяте нови цели за 2018 година.От опита си знам, че краят на годината е подходящо време да прецените напредъка на своя бизнес през изминалата година и да планирате, как искате да го придвижите напред в предстоящата година.
Следващите 5.5 съвета ще ви бъдат от помощ да превърнете 2018 годината в най-добрата за бизнеса ви.
  1. Поставете си реални цели: Всички знаем, че трябва да си поставяме нови цели, но може би не знаете как да ги избирате, така че те да са реалистични и достижими. Аз насърчавам своя екип да си поставя SMART голове - отличителни, постижими, подходящи и възможни във времето, с което разполагат. SMART головете могат да ви помогнат да изясните идеите си, да се фокусирате върху усилията, които полагате, да използвате времето и ресурсите си ефективно и да увеличите шансовете си за постигане на поставените цели в бизнеса си, а също и в живота си. Окрадни си няколко минути този месец, за да запишеш целите си – проучванията показват, че по този начин сте много по-склонни да ги постигнете!
  2. Включете екипа си в стремежите си: Екипът ви може да предостави безценни знания и идеи в предстоящата година. Например техният принос може да ви насочи, къде сте пропилели време и материали, какви нови възможности имате или просто как да подхождате ефективно през следващата година. Окуражавайте служителите си да комуникират перманентно с вас по различни начини – редовни срещи на екипа на живо, срещи един по един с всеки от екипа или срещи на всеки няколко месеца за следене на резултатите.
  3. Изследвайте средата си: Дайте си време да изследвате външните фактори, които биха могли да имат влияние върху бизнес плановете ви за 2018 година. Този съвет е важен, защото заобикалящата среда често бива пренебрегната. Можеш да научиш много за нея дори само с един клик в Google. Има ли икономически, политически или други конкурентни фактори, които могат да повлияят на усилията ви? Как действат конкурентите ви? Има ли новости в бизнеса, които също могат да окажат влияние на поставените цели? Това са само част от въпросите, на които задължително трябва да си отговорите, преди да преминете към действие.
  4. Бъдете стабилни финансови лидери: Ако все още не сте го направили, създайте си годишен бюджет имайки предвид крайните си цели, отзивите на своите служители и по-мащабната бизнес среда. Това ще ви помогне да решите, как можете да имате най-сериозно влияние върху клиентите си с наличните ресурси. Чрез своя опит осъзнах, че месечното преглеждане на отчетите е най-добрия начин да съм сигурен, че се побирам в рамките на годишния си бюджет.
  5. Осигурете си време да правите това, което ви прави щастливи: Въпреки че това време от годината може да е особено ангажиращо, е много важно да си дадете време за презареждане и освежаване. При всеки това се случва по различен начин – в зависимост от годишния сезон – и това е напълно нормално! Прекарвайки време със семейството си човек се въодушевява за предстоящата година. Или може би бихте искали да помогнете на останалите в обкръжението ви, или просто бихте искали малко свободно време за себе си.


5.5 Инвестирай в себе си! Това е също толкова важно, както и всичко изредено до момента. Има ли срещи, на които бихте искали да присъствате? Има ли търговски дружества, към които бихте искали да се присъедините? Може ли дружество като BNI помогне в разрастването на бизнеса ви?
Надявам се 5.5 съветите да ви помогнат в развиването на бизнеса ви в предстоящата година. Желая ви успешна Нова година!


Една от любимите ми книги е The One Thing от Gary Keller. Отлично четиво, което препоръчвам горещо, тъй като показва простата, но достатъчно силна концепция за това да се фокусирате върху това, което има най-голямо значение, какво в личния, така и в професионалния ви живот.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: