вторник, 18 юли 2017 г.

7 начина да победите страха си от говорене пред публика

автор: Eden Creamer-Hurdle
източник: bni.com

Попитайте някого какъв е неговият най-голям страх и има вероятност да получите един от следните три отговора: височини, затворени пространства и говорене пред публика.

Разширено представяне на Power Team Bussiness по време на седмична среща на
BNI Дружество "Успех" 

Ако да се качите на върха на фар или да влезете в претъпкана стая може да бъде избегнато, за много бизнесмени да пропуснат публичното говорене може да означава загуба на толкова дълго желаният успех. 

Понякога трябва да се изправите пред страховете си за да стигнете до мястото, където искате да отидете. Вижте тези 7 съвета за преодоляване на  страха  от публичното говорене.

Искайте да говорите. Макар че това може да звучи обратно на интуицията ви в този момент, доброволното говорене може да помогне да елиминирате ефектът на нервността  по много начини. Когато поставите себе си в позиция да се представите, изваждате навън чувството на страх и вземате властта в ръцете си. Поискали сте да говорите, за да подобрите уменията си, поели сте инициатива, следователно можете да го направите. Доброволното говорене ви дава повече възможности да практикувате публично говорене, което на свой ред може да ви помогне да се чувствате по-естествено с всички очи, вперени във вас.

Тренирайте, тренирайте, тренирайте! Със сигурност не искате да се събудите пред публика без да сте проиграли речта си. Напишете си основните моменти, водете си записки, за да можете да си помогнете в случай, че забравите нещо и се отпуснете. В този случай няма вероятност да прекалите с подготовката.

Фокусирайте се върху това, което казвате, а не върху случващото се с публиката. Да игнорирате реакциите на публиката може да бъде витално важно за хора, които се притесняват от публичното внимание. Телефони или социални медии със сигурност ще отвлекат вниманието на някой от публиката, оставане до късно предишната вечер ще накара друг да се прозява, а природата ще призове трети извън залата по средата на презентацията. Неизбежно е и не можете да допуснете тези фактори да ви разсейват. Може да звучи зле, но става дума за тях, а не за вас.

Водата е удобство. Понякога нервите могат да изсушат устата и гърлото ви, оставяйки ви да се чувствате сякаш се промъквате през презентация си. Вземете си вода, за да си помагате и да утолите жаждата си по време на презентация, но избягвайте захарни напитки, тъй като те могат да имат неблагоприятно въздействие.

Не забравяйте да дишате. Работили ли сте някога с треньор, който да ви напомня да задържите дъха си точно при вдигането на тежест? Същото важи и за публичното говорене. Не забравяйте да дишате или ще имате по-големи проблеми, отколкото това да се притеснявате за говоренето пред хора.

Направете го лично. Ефективните презентации често се изнасят от човек, който свързва материала с нещо в живота, в което могат да се припознаят други хора. Правейки това, бихте могли да прехвърлите вниманието от вас и нервите ви към темата, която ангажира тях – слушателите ви. Също така ви помага да се отпуснете - споделяйте как вашето малко дете ви е помогнало да се научите на многофункционалност много по-добре от всеки семинар, който някога сте посещавали, със сигурност ще привлече повече внимание от простото говорене за това.

Направете така, че началото и краят на презентацията ви да приковават вниманието. Като презентатор, вашият първи импулс е да обсебите всяка секунда, за да привлечете погледа на всички. В действителност, много от хората в публиката всъщност ще запомнят самото начало или реалният край на презентацията ви, придружени от неясни спомени за съдържанието в средата (а от тях още по- малко са тези, които засягат вашето представяне). 

Прочетете още: