петък, 24 март 2017 г.

Какво лидерите никога не правят по време на представяне на нетуъркинг среща (Не трябва да го правите и вие)

Не започвайте с „Моето име е…“. Не разкривайте всичките си карти в началото и ще имате по-добър шанс да задържите интереса на другите към себе си.

Нетуъркинга може да бъде предизвикателство. Възможно е да не знаете какво да кажете на непознати, включително и как да се представите. За другите това може да изглежда така, сякаш сте плахи или несигурни в себе си. Искате ли да демонстрирате самоувереност и качества на лидер? В такъв случай, когато сте на нетуъркинг среща:

1. Не започвайте със „Здравейте. Моето име е…“

Лидерите представят себе си, не имената си. Те просто казват имената си без никакво предисловие.

Когато се представяте, опитайте да не казвайте например „Здравейте. Моето име е Мария“. Отидете до човека отсреща и кажете „Мария Стоянова“ докато осъществявате визуален контакт и се здрависвате приятно и сигурно. Това демонстрира самоувереността ви. Тук малкото е повече.2. Не разкривайте (отначало) много за себе си.

Лидерите знаят, че другите са по-важни от тях. Когато се представяте на друг човек, опитайте да избегнете разкриването на прекалено много за себе си. Попитайте човека за него, кариерата му, както и професионалните цели. Слушането има три предимства: помага ви да се учите, оставате любопитен и мил.

Слушането ви дава възможността да разберете и изучите интересите на човека срещу вас, неговите приоритети и предизвикателства. По-късно можете да преразкажете информацията пред друг човек, за който тя ще бъде ценна..

Слушането също така запазва любопитството у събеседника ви. Докато човекът насреща говори за себе си, той остава заинтересован да научи повече за вас. Мислете за представянето си по време на нетуъркинг събитие като за презентация. Международният шампион по публична реч Дананджая Хетярачи казва: „Ако вашето (на презентацията) заглавие казва на публиката за какво ще говорите, имате по-голям шанс да я загубите. Но ако заглавието ви пробужда любопитството, то вие сте спечелили публиката изцяло.“ Не сваляйте всички карти в началото и ще имате по-голям шанс да задържите интереса на своя събеседник.

Още повече – слушането ви прави мили. Хората искат да бъдат чути и разбрани. Слушайте ги. Гледайте тях и никога не поглеждайте телефона си.