вторник, 21 февруари 2017 г.

Ива Балашева: Как се свързах с BNI и как стартирах моят бизнес като HR консултант

Ива Балашева е член на първото BNI дружество в България - BNI Партньори. Тя е юрист, който в момента, когато спира да намира предизвикателство в правните казуси, поема отговорности в областта на човешките ресурси в международна технологична компания. През 2015 година тя осъществява една своя отдавнашна мечта – да стартира свой бизнес. Нека нейният деликатен вид не ви лъже, Ива може да създаде порядък в HR делата на всяка компания."Искам да ви разкажа как се свързах с BNI и как стартирах моят бизнес като HR консултант. За мен е голяма чест да съм тук, защото аз споделям и част от моята ценностна система е givers gain принципа. 
Аз съм HR консултант в момента. Имам собствена компания и работя със собственици и изпълнителни мениджъри на компании, които имат между 20 и 80 човека персонал и се стремят да създадат ред и структура в компанията си. Тези мениджъри искат да намерят, да привлекат, да задържат и да мотивират правилните хора на точните позиции. 

Това, което ме отличава от останалите компании, защото на пазара има и други  - вие знаете, е че аз имам систематичен подход. Система от стъпки, които прилагам в компаниите, с които работя. И по този начин, базирано на моя дългогодишен опит като вътрешен HR мениджър, а вече и като консултант. Аз им помагам да изградят една система в компанията. Система от HR политики и процедури, благодарение на която те подобряват своята ефективност, създават ред, структура и освобождават време за себе си. 

Това, което ми помогна, стартирайки моят бизнес – защото аз се присъединих към BNI почти в един и същи момент със стартирането на моя самостоятелна компания и мой бизнес – беше именно BNI. Съвсем случайно, макар че няма случайни неща на този свят, една моя приятелка ме покани да отида на среща и аз разбрах, че това е начинът, чрез който аз мога да започна да развивам HR консултантската си дейност. Ще ви разкажа как привлякох първият си клиент. 

Ние, в BNI, правим регулярни срещи всяка седмица, но на тримесечие имаме среща, която е с много посетители – каним много гости. На една такава среща (аз се присъединих през януари, през март имаше такава голяма среща) имаше почти 50 човека, беше невъзможно да се обхванат всички посетители и гости, да се запозная с всички. Както често се случва, човек застава на масата, където е неговият партньор, неговия бъдещ клиент или неговия добър приятел.

Така се случи и с мен. Аз се озовах на една маса с изпълнителния директор на компания, която е водеща в офис оборудването и техниката в България. Поговорихме с нея, тя ми разказа какво правят, къде имат офиси в страната, как се случват нещата при тях. Общо взето приключихме с това, че си разменихме визитки, беше много приятно преживяване. След няколко дни аз й се обадих с предложение да се видим на лична среща и тя с удоволствие прие. И така, след няколко срещи, те станаха моят първи клиент, който в момента е дългосрочно обвързан с мен, работим заедно много успешно и имаме партньорство и сътрудничество, което се надявам да продължи във времето.   

По същия начин се случиха нещата и със следващите ми клиенти. И аз съм изключително благодарна на BNI за възможността. 
Ние създаваме една общност, в която не само разменяме препоръки и се събираме за бизнес, но имаме и приятели, имаме страхотен екип. 
За мен една от емоционалните причини да се присъединя към BNI беше, че до момента, в който станах консултант, работех в големи международни компании и в тези компании имах огромни екипи, с които работех. Ставайки консултант, екипът ми е значително по-малък в момента. Имах нужда освен да имам партньори в бизнеса, да имам приятели, с които да се чувствам като част от един екип, което също получавам и се случва в BNI. 

На последно място това, което искам да кажа, е че за консултантският бизнес е изключително важно да има създадено предварително доверие. За да е успешна една търговска среща, по съвсем друг начин се случват нещата, когато отидеш на нея с предварителен кредит на доверие. А именно това става, когато си препоръчан от някого. И не само тогава, но дори когато сте се срещнали на място, както е например BNI Networking срещата, което предполага, че бидейки там, човекът е професионалист и е наистина успешен в своя бизнес. 
Благодаря ви за вниманието! "

Ива Балашева