събота, 11 февруари 2017 г.

Системата 24/7/30 за проследяване на контакти
Здравейте, аз съм д-р Айвън Майснер, основател на BNI - най-голямата организация за бизнес нетуркинг в света. Днес BNI има почти 8000 нетуъркинг дружества в повече от 70 страни по целия свят. Днес говоря пред вас по повод на 10-ата годишна Международна седмица на нетуъркинга. 

Стартирах Международната седмица на нетуъркинга преди 10 години, защото исках да работя в партньорство с други нетуъркинг организации, да отпразнуваме и признаем този начин за правене на бизнес. Подобряването на нетуъркинг уменията е една от целите на Международната седмица на нетуъркинга и една от  областите, в които най-често получавам въпроси – как да проследяваме създадените контакти. Това е и темата на Международната седмица тази година. 

Когато отидете на нетуъркинг събитие, какво правите с всички контакти, които създадете?

Първото, което препоръчвам да направите, е да сортирате контактите, които сте установили на срещата (или да подредите купа от визитни картички), за да прецените с кого искате да останете във връзка. В нашата книга, „Avoiding the Networking Disconnect“, („Как да избегнем прекъсването на нетуъркинг“) съвместно с Бренан Скенлън представяме проста за следване формула, която ние ви препоръчваме да използвате във вашата работа. 

Нарича се "Системата 24/7/30"

24 - Когато срещнете някого в рамките на нетуъркинг събитие, изпратете му съобщение в рамките на 24 часа. Може да бъде лично написано или имейл. Използвайте всеки един подход последователно. Нека знаят, че за вас е било удоволствие да ги срещнете и се надявате пътищата ви да се пресекат отново.

7 - В рамките на 7 дни се свържете с тях чрез социалните медии. Осъществете връзка чрез LinkedIn или Facebook. Следвайте ги в Twitter или се присъединете към тях в Google+. Намерете начин да се свържете и ангажирате с тях чрез медийните и социални платформи, които използвате най-много. Не правете това като начин да им продадете продукта си, а като начин за създаване на смислена връзка с тях.

30 - В рамките на 30 дни се разберете за среща лице в лице. Ако живеете близо един до друг, срещнете се лично. Ако сте далеч един от друг, можете да организирате онлайн среща през Skype или по телефона. На тази среща разберете повече за това, което човекът отсреща прави, както и за начините, по които бихте могли да сте му полезен.

Не превръщайте целта на разговора в продажба, превърнете я във възможност за изграждане на дългосрочни отношения. Знам, знам - това е много трудно да се направи. Въпреки това, нетуъркингът е повече фермерска работа, отколкото ловджийска. Става въпрос за изграждане на отношения с хора и тази система за проследяване е чудесен начин да започнете разрастването на този процес. Ако използвате Системата 24/7/30 за да следвате и комуникирате с хора, които срещате, ще си създадете мощна рутина, която ще ви помогне да направите вашите усилия в областта на нетуъркинга смислени и успешни.

Мисля, че едно от най-важните неща, които научих за 32-те години, откакто основах BNI, е че – не става дума за това, което знаете или кого познавате, истински важното е до колко добре всъщност ги познавате. За да може едни взаимоотношения да са дълготрайни, важното е да познаваш някого и да му имаш доверие.

И помнете – нетуъркингът не е среща за седене или похапване, той е активна работа! Нужни са малко действия, за да накарате нетуъркингът  да работи за вас

Последвайте BNI България 

в социалните мрежи Facebook, LinkedIn, You Tube и Google+