четвъртък, 1 декември 2016 г.

7 типа хора, които няма да срещнете на събитие на BNI

Смисълът на нетуъркинга е в изграждането на лични отношения с хора, с които се чувстваме спокойни да правим бизнес. Важно е за нас, ако искаме да разширим своя професионален кръг и да увеличим потенциалните си възможности за бизнес, да присъстваме на различни нетуъркинг събития, които откриват много възможности.
 Това е нашето време, в което имаме възможността да се представим по възможно най-добрия начин. 
И за него разбира се е добре да се подготвим. Има обаче хора, за които едно нетуъркинг събитие може да бъде неудобно. Ако сме в състояние да идентифицираме тези типове личности ще се справим по-успешно в тълпата.Нека си представим. Облечени сме официално и сме си подготвили визитки. Подготвили сме перфектните думи и сме готови да превземем събитието. Влизаме в елегантното фоайе и се насочваме към мястото на събитието. Сервитьорите поднасят коктейли и ордьоври. Звучи приятна музика за фон. Хората се разхождат, смеят се, а въздухът трепти от потенциал.

Вие. Сте. Готови.
Това, което не може да предвидите обаче, е кой може да е в стаята с Вас. Знанието как да идентифицирате и да се движите сред всички различни типове личности там, може да Ви помогне да извървите дълъг път - може би дори да добавите малко забавление към понякога скучните, обикновено заспали нетуъркинг събития.

Нека да разгледаме някои от хората, които бихте могли да откриете на следващото събитие:

1. Словоохотливата Мария (или Иван)
Това е човек, който обича да говори – страшно много. В действителност, тези хора не могат да спрат да говорят. Те ще намерят начин да запазят вниманието Ви и да Ви държат като заложници. Въпреки че повечето нетуъркинг разговори водят до естествен край, позволяващ плавен преход към следващата личност, с тези хора това е невъзможно. Когато забележите, че това се случва, използвайте своя естествен чар да прекратите диалога и да продължите похода си из мястото, дори това да значи да представите досадника на някой друг.

2. Подпиращият стената
Както може би сте заподозрели, този човек има трудности да се намира на това място. Тези хора могат да бъдат срамежливи и да им липсва доверие, за да говорят с непознати в една такава интимна обстановка. Работата е там, че повечето хора, които постепенно се стопяват в пейзажа, в крайна сметка ще бъдат отписани от "пионерите". Защо не кажете една добра дума, да споделите кратък разговор и да ги вдъхновите да развият доверието си, за да имат шанса да се справят добре на събитието?

3. Преследвачът
Чудесно е, когато хората Ви намират за очарователен събеседник. Но когато възхищението стане натрапчиво, трябва да се освободите бързо и грациозно. Как да разберете кога ситуацията е стигнала до там? Е, за разлика от словоохотливия Иван или Мария, този човек ще бъде по-активната страна за продължаване на контакта. В действителност, тези хора могат дори да Ви следват наоколо цялата нощ, което може да повлияе на възможността Ви да поговорите с останалите. След като няма шанс да заобиколите този човек като храст, бъдете откровени. Споделете, че искате да се срещнете и с други хора и го/я посъветвайте да направи същото. 4. Пияният
Нетуъркинг събитията могат да са стресиращи и свободно леещият се алкохол понякога кара някои хора да прекалят. Един човек, който е успял да пийне твърде много, най-вероятно няма да си спомня всичко, което сте говорили така или иначе. Още повече възможността нещата да загрубеят (неудобен изблик, кавга или сцена) е голяма. Най-добър изход? Избягвайте разговорите с хора, които изглежда са прекарали нощта на бара.

5. Клюкарят
Винаги в крак със социалните събития и опасните лични тайни, този човек разпространява информацията си като горски пожар. Бъдете внимателни. Вярно е, че някой, който свободно обсъжда останалите, ще обсъжда и Вас. Когато забележите, че разговора излиза от учтивия тон, учтиво се извинете. Не искате да се превърне в следващата клюка или по-лошо – виновен по презумпция. Някой, за когото говореното на гадости зад гърба на другите е приоритет, със сигурност не е личност, която искате около себе си. 

6. Егоманът
Срещали ли сте някой, който използва всяка възможност, за да стане център на вниманието? Обикновено тези хора изпитват много малък интерес към случващото се и са заети да хвалят сами себе си. И ако основната цел на нетуъркинг събитията е срещата с нови хора и да се научи повече за тях, трябва да не се забравя, че това е двупосочен процес. Вие не сте дошли, за да бъдете лакей, така че не губете време да подхранвате чуждо его или да сте внимателни с думите. Тези усилия почти винаги са безплодни и в крайна сметка Вие ще се чувствате по-зле.

7. Този с оплакванията
Разбира се, всеки от нас би могъл да се оплаква от живота си. Но това не трябва да бъде в центъра на всеки разговор, особено в случай на нетуъркинг. Един човек, който постоянно се оплаква, ще изсмуче живота от Вас и бързо ще съсипе настроението Ви. Ако срещнете такава личност, която има трудности с намирането на слънце след дъжда, се опитайте да разведрите настроението с интригуваща история или неочаквана приказка за вдъхновението. Кой знае, може да си вземат поука и да разпространят доброто настроение към другите. В края на краищата, кой не би се възползвал от сериозен морален тласък?Срещали ли сте някога такива хора в рамките на нетуъркинг събитие?
Ако не сте, не се тревожете. На срещи на BNI дружества няма никаква вероятност да ги срещнете. Всеки BNI член знае колко са важни препоръките за бизнес и ги проследява своевременно. Той винаги има позитивна нагласа и е ентусиазиран. Добър слушател е и знае, че най-подходящото време за нетуъркинг е 24/7. Винаги казва "Благодаря!", след като получи препоръка или полезна информация.