четвъртък, 29 декември 2016 г.

Нека и през 2017г. BNI България продължава да помага на хората и на бизнесите в България

Щелян Калчев e съосновател на Primo + недвижими имоти – агенция, която помага на купувачи, продавачи, наемодатели и наематели в София да направят възможно най-добрата си сделка, с помощта на своя личен брокер. Той е и първият президент на второто BNI дружество в България – BNI Успех.

С BNI като концепция се запознах преди повече от година. Беше на една среща на първото дружество – BNI Партньори. Веднага разбрах, че тази организация е близка до нашата поради простата причина, че ние изповядваме логиката на бизнеса с препоръки. Над 70% от нашия бизнес, бизнеса на Primo + (независимо дали някой търси или предлага имот) идва от препоръки. От наши приятели, познати, най-вече от доволни клиенти. Знам каква е стойността на препоръката и най-вече на това една международна организация да прави бизнес в България. Защото наистина BNI променя начина, по който в България правим бизнес. 
По принцип всички ние правим препоръка за нещо, което сме сигурни, че ще свърши работа на нашите приятели. Тоест ние първо трябва да се убедим, че това е добре за хората, на които ще направим препоръка. И друго нещо, което е много важно, а българинът го е казал в народния фолклор преди много, много столетия – невиждани очи се забравят. Най-лесно можеш да препоръчаш някого, когото виждаш постоянно. За когото имаш гаранция за това, че ще даде най-добрата услуга и не би си позволил да излезе извън стандарта си, особено когато сте в едно дружество, където едно от важните неща е да има именно стандарт и клиентите да бъдат доволни. 
Когато аз давам препоръка, я давам само, след като съм сигурен, че това е най-подходящият човек за нуждите на лицето, към което я отправям. Тоест ако препоръчам теб в BNI, това означава, че аз ти се доверявам, че твоята услуга е добра. Как? Точно благодарение на месеците и годините съвместна работа с теб и с другите членове, в които постоянно и всяка седмица ние виждаме техния прогрес, кое как правят, отзивите за тяхната работа и реално сключените сделки. Добрата препоръка е тази, която върши работа на човека, който А) – има нужда от нея и Б) – който я получава, за да свърши самата работа. 
Няма как да кажеш, че нещо е строго при положение, че всеки един успешен бизнес винаги е изграден на правила. Това е бизнес мрежа, това е бизнес структура. За да може да се развива, тя трябва да има правила, които не са ограничаващи. Напротив – тези правила помагат за много по-ефективен начин. Моята роля като президент по време на самите срещи, е да следвам структурата на една среща, графика, за да можем да свършим това, за което сме дошли. А именно всеки един от членовете да даде и да получи максимално препоръки, следвайки добрите практики от над 30 години по целия свят. Така че, категорично – редът тук е само и единствено в помощ. 
Това, че вече шест месеца съм първият президент на BNI Успех категорично ми оказа въздействие. Всяко едно нещо ни прави по-добри - поне това е моята философия. Създадохме едно уникално дружество буквално от нулата. Бяхме двама-трима човека в самото начало. Присъединиха се прекрасни хора, уникална енергия, на която ти си свидетел всеки ден, на всяка една среща. Помогна много на мен и аз мисля, че помогнах на много хора, вътре в самото дружество. 
За предстоящата 2017 година искам да пожелая на BNI България и в частност на дружество BNI Успех да продължава да помага на хората, на бизнесите в България. Да продължава да променя към добро начина, по който се прави бизнес в България. Да се развива, защото това е един изключително добър инструмент, за всеки един бизнес - ако желае да прави повече и по-големи продажби като обем и като качество, това е най-добрият начин – именно чрез препоръка. Затова BNI трябва да продължава да се разраства в България, защото наистина е една организация, съставена от хора, които искат да помогнат и по този начин, давайки помощ, да получат помощи за себе си и бизнеса си.