сряда, 9 ноември 2016 г.

Силата на споделените ценности

Светлана Проданова е национален директор на BNI България Повече от 10 г. е била маркетинг мениджър в Beiersdorf ("Байерсдорф"), от 2012г. до 2015г. председател на Управителния Съвет на Българската асоциация на рекламодателите (БАР). 

Първото впечатление за Светлана е за чистота и искреност. В отношенията, в думите, в позициите. На седмичните срещи на BNI дружествата в България говори спокойно и усмихнато, с абсолютната увереност на човек, който върви във възможно най-правилната посока. Затова и доверието, което поражда е моментално и истинско. Едно от нещата, които ме впечатлиха при първата ми среща с нея е толерантността в разговора и приемането на другата гледна точка, без пресилено натрапване на нейните убеждения. Разбираш, че за нея философията е BNI е най-естествения път за бизнес успех и тя иска да го сподели с възможно най-много хора. Когато попаднеш на BNI среща енергията те завладява от прага. Дори и в началото да си просто заентересован, като гъдел любопитвото да се разхожда във вените ти и искрено се питаш „Какво събира тези хора и ги държи заедно?“ След като се запознаеш с мисията и ценностите на организацията разбираш, че това е общност, в която със сигурност ще намериш партньори, потенциални клиенти и ще можеш да развиеш потенциала си. И твоето участие е твоят ибор да споделиш успеха си. Защото BNI е организация за бизнес чрез препоръки. За да погледна „зад завесите“ на едногодишната успешна история на BNI в България, беше необходимо със Светлана да започнем разговора си от самото начало.

Ти имаш много дълъг корпоративен опит в маркетинга, кога взе решение да се откъснеш от тази сфера? 

Маркетингът е моята първа професионална любов, не бих се откъснала от нея:-) След дълги години в маркетинга на бързооборотни стоки, се посветих на маркетинга чрез препоръки, или най-добре познатата тайна в маркетинга, както го описва Айвън Майснер, основателя на BNI, в едноименната си книга. 
Във всички случаи предизвикателството е как съобщението за ползите от нашия продукт да достигне по най-ефективния начин до целевите аудитории. 
Независимо дали продуктът е крем против стареене или разработка на софтуер, дали изпращачът на съобщението е международна марка с повече от 100-годишна история или динамична българска фирма, наскоро надраснала определението за старт-ъп, и дали съобщението е насочено към дамите с определен стил и стандарт на живот или към група от професионалисти, които обучаваме как да разпознават най-подходящите клиенти за нас.

Какви са основните уроци, които си взе от там? 

През погледа на собственик на бизнес преосмислих доста от уроците. Най-важното е може би, че и в собствения си бизнес и на наемната си работа трябва искрено да харесваш и вярваш в това, което правиш, да се въвличаш и буквално да се отдаваш. Ако не "гориш", значи не си на правилното място. 

Светлана Проданова, Айвън Майснер и Пламен Вълчев

Можеш ли да определиш себе си като предприемач по дух? 

Не съм от хората, които раждат и се палят по купища идеи за бизнес, понякога по няколко на ден, или които биха се хвърлили в рискови начинания или биха преследвали огромни и бързи печалби. Не това са и характеристиките на предприемача, както биха очаквали някои. Когато съм убедена в някоя идея (независимо дали моя собствена или не) тогава се залавям безрезервно да я осъществя, сядам зад кормилото, поемам рисковете и отговорностите, а именно това е предприемачеството. Лидерство, смелост и отговорност: да започнеш, да намалиш скоростта, ако трябва и да спреш, и пак да продължиш.

Хората са устроени, така че подсъзнателно очакват техните приятели, познати, партньори да ги препоръчват за работата, която умеят. Кое прави BNI по-специална организация в тази посока и защо препоръките в рамките на организацията са по-ефективни? 

Много си права, хората очакват точно това. Истината е, че дори хората, при които ние харчим парите си, било то за лични или бизнес нужди ни препоръчват на много малко (максимум 5%) от контактите си. Същото се отнася и за най-близките ни роднини и приятели. Те не го правят не защото не искат. 
Тук BNI прави разлика. Именно, защото е доказан метод, натрупан 31-годишен опит на всички континенти, който дава знанията и уменията на собствениците и управители на бизнеси да развиват и работят с мрежата си от контакти (подчертавам, включително и най-близките: колко препоръки за бизнес сте получили от майка си или брат си?), как да изграждат отношения с тях и да ги обучават да им носят препоръки. 

Как ти се запозна с BNI? (разкажи историята) 

По препоръка, естествено:-) От най-близкия ми човек, моя партньор в живота и в BNI, Пламен Вълчев. Той съответно беше научил за BNI по препоръка на свой чужд партньор, дългогодишен член на организацията.

Кое те впечатли най-силно и защо? 

Че работи във всяка точка на света. Че всички хора от BNI, с които се запознах на етапа на изкристализиране на идеята, ми ставаха близки от първите няколко думи. 
Един от националните директори на Холандия го каза много добре на последната ни среща: "Когато попаднеш в BNI, сякаш си сред стари приятели, които никога не си виждал преди". 
Силата на споделените ценности, огромната позитивна енергия, която обединява местните бизнеси и им помага заедно да стават по-умели, по-големи и да оставят по-значим отпечатък.


Какво за теб е правилната препоръка? 

Ако въпросът е какво по принцип е добра препоръка, това е препоръка за клиент, на който собственикът/управител, получател на препоръката, може да донесе най-голяма полза поради досегашния си опит именно с подобен тип клиенти.

Ти познаваш членове на BNI от различни страни, всички те ли са собственици на бизнеси и има ли нещо, по което според теб си приличат? 

Сред членовете на BNI има и собственици и мениджъри на отговорни позиции. Приличат си по това, че имат подхода да правят нещата да се случват, че са вътрешно мотивирани и позитивни, че не се възприемат като продукт на обстоятелства, а като създатели на такива.

Българинът е „чешит" и сякаш за него всичко е ясно и отдавна го е измислил. Какви са твоите оръжия срещу недоверието и кое подхранва вярата ти в развитието на BNI?

Моята твърда убеденост, че правя правилното нещо в правилния момент е моето вдъхновение. Хората, които се присъединяват към организацията и които въплъщават ценностите, които споменах по-горе, всеки ден я подхранват.

Какъв е профилът на подходящия член на BNI България, кого искаш да привлечеш ?  

Собственик, който е решен да развива себе си и бизнеса си, да усвоява нови умения, да споделя контактите си с останалите и да стане част от глобална група с над 200,000 члена.

Какви бяха първите ти усещания, когато започна да изграждаш структурата на BNI България – предизвикателства, трудности ...

Открих колко много неща трябва да свършиш сам, които са технически предпоставки, но са си истински предизвикателства в началото: задължителни регистрации в институции, банкови сметки, хостинг планове и т.н. Не се бях замисляла за всички детайли. 
Но нали това е наградата, да превърнеш идеята в реалност:-) с всички  малки и големи победи по пътя.

Сподели най-интересната си среща с човек, на който си представяла идеята. 

Имаше всякакви бисери, от сорта на "това да не е някакво американско разузнаване", както и други хора, които за моя радост познаваха организацията от Холандия, Дубай или Англия.

Какви са плановете ти за следващата една година в развитието на BNI България?

Да изградим дружества и извън пределите на София и да организираме първия Национален нетъуркинг ден за трицифрена бройка членове и гости, на който ще присъстват вдъхновяващи нетуъркъри от други страни.