четвъртък, 15 септември 2016 г.

Седемте навика за високоефективен нетуъркинг


Нетуъркингът е изграждане на лични отношения  с хора, с които се чувствате спокойни да правите бизнес. Няколко съвета, които ще са ви от полза.

1. Споделяйте опит, не визитни картички
Визитните картички не излизат от мода (каквото и да ви говорят). Не подавайте визитната си картичка веднага при запознанството си с някого. Използвайте срещата ви, за да научите и споделите нещо, не мислете за „сделката на годината“, която бихте могли да сключите. Използвайте визитната си картичка като покана да продължите контакта с избрани от вас хора.

2. Премахвайте бизнес и „хоби“ бариери
Един смислен разговор с някого за хоби, спорт и други любими занимания може да е също толкова важна допирна точка, колкото установяването на бизнес нуждите му.  По същия начин както хората, с които прекарвате свободното си време, могат да са също толкова важни бизнес контакти, колкото и останалите ви клиенти, доставчици и партньори.

3. Облечете постиженията си в думи
Познавате талантливи хора, които чувстват неудобство да говорят за себе си. Има нетуъркинг организации, които успешно насърчават хората да разказват за своите таланти и постижения, като им дават възможност да се презентират. Ако имате шанс да попаднете в такава организация, възползвайте се от своя звезден миг и репетирайте представянето си пред някого (или пред огледалото).

4. Помолете за помощ
Като признаваме слабостите си и помолим за помощ, ние подхранваме духа на общност. Така даваме възможност на останалите да ни помогнат и да ни покажат на какво са способни – молбата също е форма на споделяне.

5. Раздвижете се
Не се чувствайте виновни, ако не сте на бюрото си. Успешните нетуъркъри целенасочено планират да прекарват по няколко дни извън офиса. Мобилните технологии ще ви помогнат да следите задачите си от някой парк, кафене, споделен офис. Разнообразявайки работното си място, ще можете да се наслаждавате на оживената атмосфера и да се запознаете с нови хора между срещите и проектите си.

6. Използвайте интернет
Независимо дали присъствате избирателно на нетуъркинг събития или членувате в група, която се среща редовно, вашият онлайн профил е изключително важен.

7. Бъдете верни на себе си
Мрежите за бизнес и контакти са най-разнообразни. Проучете ги и намерете онази, която ви подхожда. Ако оставате верни на себе си, ще намерите хора, които са като вас и споделят вашите ценности в бизнеса и живота.